Informatie

Als je geïnteresseerd bent in kraamzorg door mij, raad ik je aan niet te lang te wachten voor je contact opneemt. Omdat ik zorg wil garanderen, kan ik niet iedereen aannemen. Ik werken zelfstandig, maar ik werk veel samen met mijn dochter Janita en de liefde volle kraam, zodat je verzekerd bent van goede zorg.

 

Als zelfstandige kraamverzorgende werk ik volgens geldende kwaliteitseisen (ingeschreven bij het Kenniscentrum Kraamzorg). Ook heb ik o.a. mijn borstvoedingscertificaat, kinder EHBO en volg ik regelmatig bijscholingen.

Intake

Rond de 4-6 weken voor je uitgerekende datum kom ik graag persoonlijk bij je langs voor een kennismaking. Dit is het moment om je wensen kenbaar te maken. We bespreken een aantal praktische zaken, zoals het zorgen voor een bed op werkhoogte, het regelen van het kraampakket, en andere voorbereidingen.

Het kraampakket kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Als het niet vergoed wordt, kun je het bestellen bij Medipoint. Daar kun je ook bedverhogers lenen. Als kraamverzorgende neem ik zelf een babyweegschaal mee.

Het is handig om alvast de spullen in huis te halen die je in de eerste week na de bevalling nodig zult hebben. Via deze link vind je een handige uitzetlijst.

Als je besluit om thuis te bevallen, dan ben ik er bij om de verloskundige te assisteren.  Zorg er wel voor dat je een noodkoffertje klaar hebt staan voor het geval dat.

Vergoeding kraamzorg

Voor kraamzorg geldt geen eigen risico, maar wel een wettelijke eigen bijdrage. In 2025 bedraagt deze eigen bijdrage €5,40 per uur kraamzorg. Het is verstandig om je polisvoorwaarden te controleren om te zien in hoeverre je aanvullende verzekering hierin vergoedt.

 

Als ZZP'er heb ik een contract bij 1 op 1 kraamzorg , zij hebben contracten met alle verzekeraars. Hierdoor is het mogelijk om gecontracteerde zorg van mij te krijgen en wordt het 100% vergoed. Dan heb je alleen je eigen bijdrage, dat hangt af van je aanvullende verzekering.

Kraamzorg uren

Het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) bepaalt het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt. Standaard is dit 49 uur, maar als je kiest voor flesvoeding, heb je recht op 45 uur. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen. Als er meer zorg nodig is, kan in overleg met de verloskundige een herindicatie plaatsvinden, waardoor er eventueel extra zorguren beschikbaar komen. In sommige gevallen kan zorg zelfs verlengd worden tot de tiende dag, bijvoorbeeld na een keizersnede. Mocht er een opnamen in het ziekenhuis plaatsvinden, dan gaan er weer zorguren af.

Handige links

www.moedersvoormoeders.nl

www.borstvoeding.nl

www.veiligslapen.info

www.rivm.nl (informatie over hielprik, vaccinatie en gehoortest)

www.stichtingbabyhope.org (inzamelpunten restanten kraampakket)

www.opvoeden.nl

www.dilling.nl (Voor wollen baby kleding)